KAYROPRAKTİK
Kayropraktik kas-iskelet sisteminin mekanikseL problemlerin genellikle önlemlenmesinde ve bu mekaniksel rahatsızlıkların genel sağlık ve sinir sistemi üzerinde ilgili bir koruyucu sağlık mesleğidir. Özellikle omurganın mekanik bozukluklarını düzeltmek ve yumuşak doku ve diğer eklem ekseni düzeltme uygulamalarına önem verir.
Ameliyat gerektirmeyen ve çıkık olmadan normal mekanik hareketliliğini yitirmiş eklemleri manipüle etmek, düzeltmek ve elle uygulanan teknikler üzerine yoğunlaşır. Yurt dışında özellikle bel, boyun, sırt ağrılarında sıklıkla başvurulan kayropraktik vücudu bir bütün olarak ele alır. Zamanla oluşan postür (duruş) bozuklukları ve yanlış oturma biçimleriyle oluşan omurganın mekanik bozukluklarını doğal yapısına kavuşturarak ağrıların geçmesi konusunda yardımcı olur.
Kayropraktik, ilaç ve cerrahi tedavileri kullanmadan vücudun kendi kendini onarabilme kapasitesini kullanarak kişiye yaklaşan bir koruyucu sağlık disiplinidir.
Bu paylaşım bilgilendirme amaçlıdır.Hastalık halinde lütfen ilgili hekime gidip muayene olunuz. Durumunuzla ilgili doktorunuza ve bu alanda uzmanlaşmış fizyoterapistinize danışınız.
KAYROPRAKTİK KELİME ANLAMI
Kayropraktik yunanca kökenli olan bir kelimedir, Kayro “el”, Praktik ise “uygulama” anlamına gelmektedir. İngilizce’de ise “Chiropractic” olarak bilinmektedir. Kayropraktik en yaygın kullanılan kelime olmasına rağmen kiropraktik, şiropraktik, şiroterapi, kayropraksi gibi kelimelerle de kullanıldığı olmaktadır.
KİMLER KAYROPRAKTİK UYGULAR?
Türkiye’de Kayropraktik eğitimi Bahçeşehir Üniversitesi’nde ve İstanbul Nişantaşı Üniversitesi'nde Yüksek Lisans programında verilmektedir. Bu bölümden mezun olan kişiler Kayropraktik Uzmanı olarak adlandırılırlar. Fizyoterapi ve rehabilitasyon veya Tıp eğitimini lisans derecesinde almış olan kişiler bu bölümü okuyabilmektedir. Amerika’da ve Avrupa’da Kayropraktik eğitimi alan uzmanlara Kayropraktör (Chiropractor) veya Kayropraktik doktoru ünvanı verilmektedir.
KAYROPRAKTİĞİN TEMEL HEDEFİ NEDİR?
Kayropraktiğin temel hedefi, insan omurga sinir sisteminin sorunsuz işlemesini ve bedenin kendini iyileştirme mekanizmasının en mükemmel şekilde çalışmasını ilaçsız ve ameliyatsız sağlamaktır. Genel sağlığı destekleyici, koruyucu yaklaşımları temel alarak vücudun kendini iyileştirme mekanizmasına yardımcı olmaktır temel hedeflerindendir.
KAYROPRAKTİK ENDİKASYONLARI NELERDİR?
-Omurganın ameliyat gerektirmeyen mekanik fonksiyon bozuklukları
-Mekanik kaynaklı bel,boyun,sırt ağrıları (cerrahi gerektirmeyen)
-Akut ve kronik zorlanmalar (strain&sprain)
-Eklem disfonksiyonları
-Atletik ve spor yaralanmaları
-Sakroiliak eklem disfonksiyonu
KAYROPRAKTİK KONTRAENDİKASYONLARI NELERDİR?
-Kanser, Tümor, Osteoporoz,Romotoid Artrit, Disklokasyon, Hipermobilite ,Ligaman rüptürü (yırtığı), Kırıklar, Dolaşım bozukluğu, Vertebrobaziler arter yetmezliği, Antikoagülan tedavi, Psikolojik intoleransı olanlar, Nörolojik fonksiyon bozukluğu gibi olan ciddi problemlerde uzman hekimlere başvurulmalı, Kayropraktik teknikler uygulanmamalıdır.
Bu paylaşım bilgilendirme amaçlıdır.Hastalık halinde lütfen ilgili hekime gidip muayene olunuz. Durumunuzla ilgili doktorunuza ve bu alanda uzmanlaşmış fizyoterapistinize danışınız.